MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download .
MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern .
We have Provided Constitutional Design Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well .

Constitutional Design Class 9 MCQs Questions with Answers
Choose the correct option:

Question 1 .
The Constituent Assembly adopted the Constitution of India on
(a) 26 January 1950
(b) 26 November 1949
(c) 26 January 1949
(d) 15 August 1947

Answer
Answer: (b) 26 November 1949

Question 2 .
Which of the following sentences is wrong about Dr B . R . Ambedkar?
(а) He was the Chairman of the Drafting Committee .
(b) He was born in Maharashtra .
(c) He was law minister in post-independence India .
(d) He was the founder of the Republican Party of India .

Answer
Answer: (b) He was born in Maharashtra .

Question 3 .
Who among the following was not the member of the Constituent Assembly?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajendra Prasad
(c) T . T . Krishnamachari
(d) Pt . Jawaharlal Nehru

Answer
Answer: (a) Mahatma Gandhi

Question 4 .
Nelson Mandela remained in the jail for
(a) 28 years
(b) 29 years
(c) 30 years
(d) 31 years

Answer
Answer: (a) 28 years

Question 5 .
Apartheid in South Africa was discrimination on the basis of
(a) gender
(b) religion
(c) race
(d) economic status

Answer
Answer: (c) race

Question 6 .
How many members had the Constituent Assembly that wrote the Indian Constitution?
(a) 200
(b) 199
(c) 198
(d) 190

Answer
Answer: (b) 199

Question 7 .
Which of the following terms is not included in the Preamble to the Indian Constitution?
(a) Liberty
(b) Equality
(c) Secular
(d) Religion

Answer
Answer: (d) Religion

Question 8 .
The Indian Constitution came into effect on
(a) 26 January 1949
(b) 26 January 1950
(c) 26 January 1952
(d) 26 November 1950

Answer
Answer: (b) 26 January 1950

Question 9 .
On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?
(a) For treason
(b) For breaking the laws
(c) For corruption charges
(d) for possessing illegal property

Answer
Answer: (a) For treason

Question 10 .
In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?
(a) Restricted social contacts between the races
(b) Segregation of public facilities
(c) Created race-specific job categories
(d) All the above

Answer
Answer: (d) All the above

Question 11 .
why did the white regime decide to change its policies?
(a) Increase in protests and struggles
(b) Government realised that repression was becoming difficult
(c) Rise of sympathetic attitude in government for the blacks
(d) Both (a) and (b)

Answer
Answer: (d) Both (a) and (b)

Question 12 .
when did South Africa become a democratic country?
(a) 26 April, 1995
(b) 26 April, 1994
(c) 24 March, 1994
(d) 27 April, 1996

Answer
Answer: (b) 26 April, 1994

Question 13 .
Name the autobiography of Nelson Mandela .
(a) The Long Walk to Freedom
(b) South Africa Wins Freedom
(c) Walk to Freedom
(d) Our Freedom

Answer
Answer: (a) The Long Walk to Freedom

Question 14 .
what did the white minority want from the new Constitution?
(a) Protect its privileges and property
(b) A separate country for themselves
(c) Reservation in legislature
(d) some special rights

Answer
Answer: (a) Protect its privileges and property

Question 15 .
which of the following sentences is correct?
(a) All countries that have constitutions are necessarily democratic
(b) All countries that are democratic necessarily have constitutions
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above)

Answer
Answer: (b) All countries that are democratic necessarily have constitutions

Question 16 .
Where was the 1931 session of Indian National Congress held?
(a) Nagpur
(b) Karachi
(c) Calcutta
(d) Delhi

Answer
Answer: (b) Karachi

Question 17 .
According to which Act were the elections held to provincial legislatures in India in 1937?
(a) Government of India Act, 1935
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1909
(d) None of the above

Answer
Answer: (a) Government of India Act, 1935

Question 18 .
which revolution in the world inspired the Indians to set up a socialist economy?
(a) French Revolution
(b) Turkish Revolution
(c) Russian Revolution
(d) American War of Independence

Answer
Answer: (c) Russian Revolution

Question 19 .
when did the Assembly adopt the Constitution?
(a) 26 November, 1949
(b) 26 December, 1949
(c) 26 January, 1950
(d) 26 January, 1949

Answer
Answer: (a) 26 November, 1949

Question 20 .
How many amendments were considered before adopting the Constitution?
(a) Around 500
(b) Around 2000
(c) Around 1550
(d) Around 1000

Answer
Answer: (b) Around 2000

Question 21 .
Who among these leaders was a bitter critic of Mahatma Gandhi?
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Sarojini Naidu
(c) Dr . B . R . Ambedkar
(d) Dr . Rajendra Prasad

Answer
Answer: (c) Dr . B . R . Ambedkar

Question 22 .
The Constitution begins with a short statement of its basic values . What is it called?
(a) Preface
(b) Preamble
(c) Introduction
(d) Article

Answer
Answer: (b) Preamble

Question 23 .
which of these countries is/are examples of a Republic?
(a) USA
(b) India
(c) South Africa
(d) All the above

Answer
Answer: (d) All the above

Question 24 .
which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?
(a) USA can decide India’s foreign policy
(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here
(c) The Indian government only can decide its internal and external policies
(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Answer
Answer: (c) The Indian government only can decide its internal and external policies

Question 25 .
which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the constitution?
(a) Republic Day
(b) Independence Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Constitution Enforcement Day

Answer
Answer: (a) Republic Day

Question 26 .
The Constituent Assembly met for how many days?
(a) 114
(b) 280
(c) 365
(d) 150

Answer
Answer: (a) 114

Question 27 .
When did the Indian constitution come into force?
(a) 26th Nov, 1949
(b) 15th August, 1947
(c) 26th Jan, 1950
(d) 26th Jan, 1930

Answer
Answer: (c) 26th Jan, 1950

Question 28 .
When was the Constitution of India adopted?
(a) 26th Nov, 1949
(b) 26th Jan, 1949
(c) 26th Jan, 1950
(d) 26th Nov, 1950

Answer
Answer: (a) 26th Nov, 1949

WWW.MPBOARDINFO.IN

MP Board Results 2022 : म. प्र. बोर्ड 10वीं और 12वीं का रिजल्ट 20 अप्रैल को जारी होने की संभावना, परीक्षा में पूछे गलत सवालों के मिलेंगे बोनस अंक i


MP Board Class 12th Hindi Book Full Solutions Makrand

Leave a Reply

Your email address will not be published.