MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Working of Institutions Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Working of Institutions Class 9 MCQs Questions with Answers
Choose the correct option:

Question 1.
Who exercises all governmental powers?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) Chief Election Commission

Answer
Answer: (b) Prime Minister

Question 2.
The Second Backward Classes Commission was appointed by the government of India in
(a) 1979
(b) 1981
(c) 1985
(d) 1999

Answer
Answer: (a) 1979

Question 3.
Which one of the following statement about the President is wrong?
(a) He is the head of the state.
(b) He is the highest formal authority in the country.
(c) He exercises only nominal powers.
(d) He is elected directly by the people.

Answer
Answer: (d) He is elected directly by the people.

Question 4.
The strength of the Council of Ministers ranges from
(a) 60 to 80
(b) 60 to 100
(c) 70 to 85
(d) 80 to 100

Answer
Answer: (a) 60 to 80

Question 5.
Once the Lok Sabha passes the budget of the government or any other money related law, the Rajya Sabha cannot rejected it. The Rajya Sabha can only delay it by
(a) 14 days
(b) 15 days
(c) 16 days
(d) 17 days

Answer
Answer: (a) 14 days

Question 6.
When was the Second Backward Class Commission appointed?
(a) 1989
(b) 1979
(c) 1999
(d) 2001

Answer
Answer: (b) 1979

Question 7.
What do the Civil Servants do?
(a) They take important policy decisions
(b) They implement the ministers’ decisions
(c) They settle the disputes
(d) none of the above

Answer
Answer: (b) They implement the ministers’ decisions

Question 8.
What is ‘Parliament’?
(a) Assembly of elected representatives at the national level
(b) A body consisting of appointed ministers
(c) Body comprising judges
(d) Assembly of only appointed members

Answer
Answer: (a) Assembly of elected representatives at the national level

Question 9.
Apart from Lok Sabha and Rajya Sabha, who else constitutes the Parliament?
(a) Prime Minister
(b) Chief Minister
(c) Governor
(d) President

Answer
Answer: (d) President

Question 10.
For how long can the Rajya Sabha delay a Money Bill?
(a) 15 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 14 days

Answer
Answer: (d) 14 days

Question 11.
Who appoints the judges of the Supreme Court and High Courts?
(a) President, according to his own wishes
(b) President, on the advice of the PM
(c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India
(d) None of the above

Answer
Answer: (c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India

Question 12.
Two features of Indian judicial system are:
(a) Independent Judiciary
(b) Integrated Judiciary
(c) Dependent Judiciary
(d) Both (a) and (b)

Answer
Answer: (d) Both (a) and (b)

Question 13.
Which of the following institutions can make changes to the existing law of the country?
(a) The Supreme Court
(b) The President
(c) The Prime Minister
(d) The Parliament

Answer
Answer: (d) The Parliament

Question 14.
Which body acts as the guardian of Fundamental Rights?
(a) District Courts
(b) Supreme Court
(c) Election Commission
(d) Legislature

Answer
Answer: (b) Supreme Court

Question 15.
Why does the political executive have more powers than the permanent executive?
(a) Because hardly any expertise is required in taking policy decisions
(b) Because political executive consists of the direct representatives of the people
(c) Political leaders are more educated
(d) None of the above

Answer
Answer: (b) Because political executive consists of the direct representatives of the people

Question 16.
Whom does the President appoint as the Prime Minister?
(a) Anyone he likes
(b) Leader of the majority party
(c) MP who has secured the largest number of votes
(d) None of the above

Answer
Answer: (b) Leader of the majority party

Question 17.
What is the government formed by an alliance of two or more political parties called?
(a) Cooperation government
(b) Coalition government
(c) Consensus government
(d) Cooperative government

Answer
Answer: (b) Coalition government

Question 18.
Which of these options is/are correct regarding the powers of the Prime Minister?
(a) He chairs the Cabinet meetings
(b) He distributes work to the different departments
(c) He can dismiss ministers
(d) All the above

Answer
Answer: (d) All the above

Question 19.
Which of the following statements is not true?
(a) The Judiciary safeguards the laws
(b) The Legislature implements the laws
(c) The political executives are more powerful than the permanent executives
(d) The permanent executives comprises the civil servants

Answer
Answer: (b) The Legislature implements the laws

Question 20.
The president of India is elected by
(a) Direct Election by citizens … 18 years of age
(b) Indirect Election by the Electoral College
(c) The Prime Minister and the Council of Ministers
(d) None of the above

Answer
Answer: (b) Indirect Election by the Electoral College

Question 21.
The judges of Supreme Court are appointed by
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice
(d) Law Minister

Answer
Answer: (a) President

WWW.MPBOARDINFO.IN

MP Board Results 2022 : म. प्र. बोर्ड 10वीं और 12वीं का रिजल्ट 20 अप्रैल को जारी होने की संभावना, परीक्षा में पूछे गलत सवालों के मिलेंगे बोनस अंक i


MP Board Class 12th Hindi Book Full Solutions Makrand

Leave a Reply

Your email address will not be published.