MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers

NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Pdf free download.

MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What is Democracy? Why Democracy?

Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQs Questions with Answers
Choose the correct option:

Question 1.
The word ‘Democracy’ comes from the Greek word –
(a) Democracia
(b) Demokratia
(c) Demos
(d) Kratia

Answer
Answer: (b) Demokratia

Question 2.
The head of the government in Nepal is the:
(a) President
(b) Prime Minister
(c) King
(d) Vice President

Answer
Answer: (a) President

Question 3.
In which case was the real power with external powers and not with the locally elected representatives?
(a) India in Sri Lanka
(b) US in Iraq
(c) USSR in Communist Poland
(d) Both (b) and (c)

Answer
Answer: (d) Both (b) and (c)

Question 4.
How many members are elected to the National People’s Congress from all over China?
(a) 3050
(b) 3000
(c) 4000
(d) 2000

Answer
Answer: (b) 3000

Question 5.
Which party always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?
(a) Revolutionary Party
(b) Mexican Revolutionary Party
(c) Institutional Revolutionary Party
(d) Institutional Party

Answer
Answer: (c) Institutional Revolutionary Party

Question 6.
When did Zimbabwe attain independence and from whom?
(a) 1970, from Black minority rule
(b) 1880, from White minority rule
(c) 1980, from Americans
(d) 1980, from White minority rule

Answer
Answer: (d) 1980, from White minority rule

Question 7.
which of these features is/are necessary to provide the basic rights to the citizens?
(a) Citizens should be free to think
(b) should be free to form associations
(c) Should be free to raise protest
(d) All the above

Answer
Answer: (d) All the above

Question 8.
What is Constitutional Law?
(a) Provisions given in the Constitution
(b) Law to make Constitution
(c) Law to set up Constituent Assembly
(d) none of the above

Answer
Answer: (a) Provisions given in the Constitution

Question 9.
Some of the drawbacks of democracy is
(a) Instability and delays
(b) corruption and hypocrisy
(c) Politicians fighting among themselves
(d) all the above

Answer
Answer: (d) all the above

Question 10.
In which period did China face one of the worst famines that have occurred in the world?
(a) 1932-36
(b) 1958-61
(c) 2001-2002
(d) 2004-2007

Answer
Answer: (b) 1958-61

Question 11.
Democracy improves the quality of decision-making because
(a) Decisions are taken by educated people
(b) Decisions are taken by consultation and discussion
(c) Decisions are taken over a long period of time
(d) All decisions are approved by judiciary

Answer
Answer: (b) Decisions are taken by consultation and discussion

Question 12.
The most common form that democracy takes in our time is that of
(a) Limited democracy
(b) representative democracy
(c) Maximum democracy
(d) none of the above

Answer
Answer: (b) representative democracy

Question 13.
Which of these is an example of perfect democracy?
(a) USA
(b) UK
(c) India
(d) None of the above

Answer
Answer: (d) None of the above

WWW.MPBOARDINFO.IN

MP Board Results 2022 : म. प्र. बोर्ड 10वीं और 12वीं का रिजल्ट 20 अप्रैल को जारी होने की संभावना, परीक्षा में पूछे गलत सवालों के मिलेंगे बोनस अंक i


MP Board Class 12th Hindi Book Full Solutions Makrand

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.