Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQs Questions with Answers


Choose the correct option:

Question 1.
“Workers of my homeland! I have faith in Chile and its future…… It will be a moral lesson to castigate felony, cowardice, and treason.” Who said this?
(a) General Augusto Pinochet
(b) General Alberto Bachelet
(c) Salvador Allende
(d) Michelle Bachelet

Answer
Answer: (c) Salvador Allende

Question 2.
Who led the military coup in Chile in 1973?
(a) General Alberto Bachelet
(b) Michelle Bachelet
(c) General Augusto Pinochet
(d) Salvador Allende

Answer
Question 3.
Who was elected as President of Chile in Jan. 2006?
(a) Michelle Bachelet
(b) General Bachelet
(c) General Pinochet
(d) None of the above

Answer
Question 4.
The workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike on
(a) 14 Aug 1980
(b) 15 Aug 1980
(c) 14 Sept 1980
(d) None of the above

Answer
Answer: (a) 14 Aug 1980

Question 5.
The three governments of Allende’s Chile, Walesa’s Poland and Michelle’s Chile had a
(a) Democratic form of government
(b) Martial law
(c) Communist form of government
(d) All the above

Answer
Answer: (a) Democratic form of government

Question 6.
What is meant by Universal Adult Franchise?
(a) Right to vote to property owners
(b) Right to vote to women
(c) Right to vote to all adults
(d) Right to vote to blacks

Answer
Answer: (c) Right to vote to all adults

Question 7.
After Independence, who became the first Prime Minister and then the President ofGhana?
(a) Patrice Lumamba
(b) Jomo Kenyatta
(c) Sam Nujoma
(d) Kwame Nkrumah

Answer
Answer: (b) Jomo Kenyatta

Question 8.
Which award has been won by Suu Kyi?
(a) Literary Award
(b) Oscar Award
(c) Nobel Peace Prize
(d) None of the above

Answer
Answer: (c) Nobel Peace Prize

Question 9.
Name the body of the U.N. which acts like a Parliament.
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) International Court of Justice
(d) Social and Economic Council

Answer
Answer: (a) General Assembly

Question 10.
Name the five permanent members of the Security Council.
(a) US, Germany, France, China, Italy
(b) US, Britain, Germany, Italy, France
(c) US, France, Switzerland, China, Russia
(d) US, France, Britain, Russia, China

Answer
Answer: (d) US, France, Britain, Russia, China

Question 11.
The President of the World Bank has always been from
(a) U.K.
(b) U.S.A.
(c) France
(d) Russia

Answer
Answer: (b) U.S.A.

Question 12.
What is the territory under the immediate political control of another state called?
(a) Communist state
(b) Colony
(c) Democratic state
(d) none of the above

Answer
Answer: (b) Colony

Question 13.
Which one of the following situations is democratic?
(a) General Pinochet, an Army General of Chile, led a coup and became the President of the country.
(b) In China, always the Communist Party only wins in elections and forms the government.
(c) The government led by Jaruzelski in Poland, imposed martial law and imprisoned thousands of Solidarity members who took part in strike.
(d) The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most extensive rights to its citizns.

Answer
Answer: (d) The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most extensive rights to its citizns.

Question 14.
How many member states are there in the International Monetary Fund?
(a) 173
(b) 192
(c) 200
(d) 190

Answer
Answer: (a) 173

Question 15.
Which country supported and controlled the autocratic government in Poland?
(a) USA
(b) China
(c) Russia
(d) UK

Answer
Answer: (c) Russia

Question 16.
Who among the following in UN has always been a citizen of the US?
(a) Treasury Secretary
(b) President of the World Bank
(c) Finance Secretary
(d) Secretary General

Answer
Answer: (b) President of the World Bank

Question 17.
Which of the following does not lead to the spread of democracy?
(a) Struggle by people
(b) Invasion by foreign country
(c) End of colonialism
(d) People’s desire for freedom

Answer
Answer: (b) Invasion by foreign country

Question 18.
Why was International Monetary Fund established?
(a) To maintain peace and security among the countries
(b) Lends money to governments of member nations when in need
(c) To implement and formulate trade agreements
(d) To take decision regarding misery and poverty of western countries

Answer
Answer: (b) Lends money to governments of member nations when in need

Question 19.
First Prime Minister of Ghanawas :
(a) Augusto Pinochet
(b) Nkrumah
(c) General Bachelet
(d) Allende

Answer
Answer: (b) Nkrumah

Question 20.
How many members’ countries are there in Security Council of UN?
(a) 25
(b) 20
(c) 15
(d) 10

Answer
Answer: (c) 15

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers Pdf free download will help you.

WWW.MPBOARDINFO.IN

MP Board Results 2022 : म. प्र. बोर्ड 10वीं और 12वीं का रिजल्ट 20 अप्रैल को जारी होने की संभावना, परीक्षा में पूछे गलत सवालों के मिलेंगे बोनस अंक i


MP Board Class 12th Hindi Book Full Solutions Makrand

Leave a Reply

Your email address will not be published.